Mina favoriter – mars 2015

Här kommer ett stycke favoriter från mig. Allt från musik, poddar, radio, TV, film och böcker som jag tycker är bäst just nu!

Musik

Såg musikalen ”Livet är en schlager” i höstas med bland andra Peter Jöback där han framförde detta show-nummer. Perfekt låt att springa till!

Alison Krauss – en av mina absoluta favoriter. När jag pluggade foto på Mullsjö folkhögskola åkte vi till USA i tre veckor. I en skivaffär plockade min amerikanske lärare fram en skiva med Alison Krauss som jag köpte. Där och då fastnade jag inte bara för Alison utan även hela bluegrass-genren. Låten ovan upptäckte jag nyligen. Finstämd med mycket känsla.

Grym Dylan-cover av ett band som är nytt för mig. Hela albumet där denna låt finns på är fantastiskt!

cowboy4webb

TV

Älskade första säsongen där Berg & Meltzer roadtrippade USA, hade därför höga förväntningar av nya säsongen. Fortfarande väldigt kul och deras personligheter och kemi sinsemellan gör allt. Enda tråkiga är att det är lite väl mycket fokus på ”galna upptåg” istället för själva resandet, spontanitet och djupare samtal.

Schyffert och Rehborg folkbildar om fotografi på ett kul och intressant sätt. Första säsongen fick befogat kritik för icke-existerande genustänk. Roliga är att de tog till sig kritiken och första avsnittet i denna säsong handlar om ”den manliga blicken” på kvinnor i bilder – och hur man kan jobba för att bryta dessa mönster.

fotograf

Podd

Podden Värvet är en återkommande favorit. Djupa och långa intervjuer med spännande människor. Senaste favorit-avsnittet var med Magnus Härenstam. Feel-good på hög nivå.

P3-dokumentär, också det en klassiker. Senaste avsnittet handlade om ett experiment som genomfördes på utvecklingsstörda 1945-1955 utanför Lund i Vipeholm. Man ville ta reda på vad som orsakade karies och tvingade utvecklingsstörda att äta sjuka mängder godis. Det visade sig att karies berodde på socker (något man misstänkt länge men inte haft vetenskapliga bevis för). Forskningsresultaten spreds över hela världen och gjorde svensk forskning berömd. Men patienterna led såklart och hade efter experimentet knappt några tänder kvar.

Kropp och själ gör intressanta och superbra producerade program. Senaste avsnittet jag lyssnade på var om träningshetsens baksida. Alla är överens om att de flest i vårt samhälle bör röra på sig mer för att må bättre. Men. Vi håller på att få ett samhälle där människor som inte tränar ses ner på. Vissa företag och verksamheter tar till och med upp det i lönesamtalet. Tränar du inte på fritiden – så blir det ingen lönehöjning. Detta och mycket mer pratade de om i avsnittet ovan!eriksberg2

Film

Var på bio och såg filmen Pride och blev totalt golvad. Skrattade och grät konstant under hela filmen! Filmen baseras på en verklig historia och handlar om hur en grupp gayaktivister under gruvstrejkerna 1984 i Storbritannien bestämmer sig för att samla in pengar för att hjälpa gruvarbetarna och deras familjer. Inte uppskattat hos alla.

london

Böcker

  • Kärleken passerade här en gång – Peo Bengtsson

Bok om en skilsmässa mellan ett par med barn. Låter kanske superdeppigt – och det var det till viss del. Men den var samtidigt väldigt fin. Lättläst också!karlekenpasseradehar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.