Att fotografera genrebilder

Ett av mina uppdrag som kommunikatör på Folktandvården är att ta fram nya bilder för Folktandvårdens egna bildbank. Ur bildbanken plockar vi sedan vid behov bilder till webben, broschyrer, affischer, roll-ups, utbildningsmaterial och massa annat. Det gäller alltså att ha många bilder som passar i många olika sammanhang.

Jag lägger stor vikt vid att bilderna ska vara representativ för samhället – alla ska kunna känna igen sig i våra bilder. Därför strävar vi efter att alltid använda oss av ”riktiga människor” (inte inhyrda modeller) och människor med olika typer av etnicitet, utseende, kön och ålder.

Prio just nu var att ta nya bilder på barn i åldern 0-6 år. Denna gång valde vi att vara hemma hos en familj för att få vardagsbilder. I början hängde jag mest på utan att arrangera personerna och det är oftast då de bästa bilderna blir till. Som exemplet nedan. Hon satt där på bänken i köket och iakttog oss när vi förberedda oss och då passade jag på. Jag gillar bilden eftersom man ser att hon känner sig hemma och är trygg i miljön – den här bilden hade varit snudd på omöjlig att få i en studiomiljö.Barn7webbSen måste vi såklart ha bilder som symboliserar tandvård. Gärna bilder på tänder och en synlig tandborste. Tur att den här killen älskade tandborstar (och en pappa som står bakom mig och spelar pajas)!  Barn13webbTill alla bilder använde jag mig av naturligt ljus, hade alltså inga blixtar eller lampor med mig. Istället placerade jag som i det här fallet barnen vid ett bord nära ett stort fönster så att ljuset föll på dem. Barn9webb

Med mig hade jag även en ”odontologisk sakkunnig” för att visa hur föräldrarna ska hålla för bästa möjliga tandborstning. Man kan tro att det är lätt – men för att få till bästa möjliga tandborstning på barn krävs lite knep. Till exempel ska föräldern helst dra upp tandköttet lite med en handen så att man ser tänderna noga.

Och så ska barnen självklart dricka vatten!

BarnwebbVi passad även på att gå ut och ta några bilder.

Barn22webbEfter ett par timmar kom familj nummer två som vi hade bokat in. Vi följde samma procedur som innan. Lite vardagsbilder, tandborstar och så ”nyttiga fika-bilder”.Barn2webbBarn27webbBarn25webbBarn30webbBarn26webbTotalt tog fotograferingen tre timmar och då hade vi gott om tid att först lära känna familjerna lite, få bilder i reportage-stil och sen såklart bocka av alla planerade bilder som vi hade med oss på en lång lista.

Väl hemma fick även jag en bild skickade till mig från ”behind-the-scenes”, tack för den!bild(13)webbHär är ett exempel på en sida där flera av bilderna redan har kommit till användning:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.