Långfärdsskridskor i Vättlefjäll

Har länge drömt om att testa långfärdsskridskor. Lite läskigt verkar det ju dock, så strax föra jul anmälde vi oss till Friluftsfrämjandets säkerhetskurs. Efter två timmars teori, och en timme praktisk övning var vi godkända! Förutom massa bra kunskap innebar det också att vi fick följa med på Friluftsfrämjandets egna turer.

Men bra isar är ju ingen självklarhet. Första och främst krävs det många dagar med minusgrader – och så helst ingen snö på det. Vissa år blir det knappt åkbart i Västra Götaland.

Men igår meddelade Friluftsfrämjandet: ”Bra is i Vättlefjäll, vi kör tur imorgon.” Och vi anmälde oss illa kvickt!

Så. Imorse på vår lediga dag steg vi upp tidigt, gjorde i ordning matsäck och begav oss de två milen norrut.

vattflefjall

Och isen var perfekt! Spegelblank och 70-80 mm tjock. Det var så klart att vi kunde se botten vid strandkanterna. Jag spanade ivrigt efter fisk!

skridsko.webbRedo att ge oss iväg. Solen värmde gott i de 7 minusgraderna.skridskor5.webbskridskor2.webbFramförallt fascinerad hur det sjunger i isen när man åker på den. Lyssna på klippet nedan! skridskor3.webbskridskor6.webb skridskor4.webb

Än så länge håller vi oss i nybörjargruppen. Även om det är ganska likt inlines som vi åker en del – så är det mycket som känns annorlunda. Framförallt mycket halare!

Och så är ju värdet något annorlunda så här års, jämför med årets bästa inlines-tur:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.