Kristina från Duvemåla

Igår var jag och mitt bokcirkel-gäng på Göteborgs operan och såg musikalen Kristina från Duvemåla. Jag är ju ett musikal-freak utan dess like och detta är min favorit av alla! Jag såg aldrig originalversionen som sattes upp 1995 med Helen Sjöholm, Peter Jöback och Anders Ekborg. Men när jag var 18 år läste jag Wilhelm Mobergs utvandrarepos och lånade därefter cd-skivor från musikalen på biblioteket. Sen var jag fast. Lyssnade på låtarna om och om igen och var bitter över att jag aldrig såg originalversionen.

Men sen, våren 2010, skulle jag och Rikard till London. Av en slump såg vi att det skulle sättas på en konsertversion av musikalen på Royal Albert Hall, som bara skulle framföras ett par gånger, och vi lyckades få biljetter! Helen Sjöholm spelade spelade rollen som Kristina, i övrigt var hela ensemblen var brittisk. Det var en helt magisk kväll!

ViRoyalalbertUtanför Royal Albert Hall, 2010.RoyalAlbertHall_panorama_autogeocorr_1_5MP_inInne i fantastiska Royal Albert Hall.IMG_8058Innan föreställningen startade riktades strålkastaren mot publikhavet och Björn och Benny ställer sig upp. Vi i publiken, som inte visste något, ställde oss upp och gav dem stående ovationer! Gåshud på det!IMG_8120
Royal

Sen, 2012, sattes musikalen upp på nytt igen, denna gång på Svenska Teatern i Helsingfors. Skaffade oss självklart biljetter dit. Och det var återigen. Magiskt!

Och så nu då, så spelas musikalen i Göteborg. Huvudrollsinnehavarna är samma som i Helsingfors. Eftersom jag i princip kan varenda ton, ord och replik så hängde jag med bra trots att Maria Ylivää, som spelar Kristina, sjunger på finlandssvenska, men mitt sällskap hade lite svårt att höra vad hon sjöng. Annars, fantastiskt som ”vanligt” i allt från musik, sång och scenografi. Gå och se om ni kan, den spelas i Göteborg fram till maj 2015!

  1 comment for “Kristina från Duvemåla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.