Kajak i Göteborgs södra skärgård

Efter jobbet i tisdags tog vi spårvagnen till Hinsholmen för att paddla kajak! Vi gick en heldagskurs för några år sedan och efter det har vi varit ute 2-3 gånger per sommar.Kajak4.webbNytt för denna gång var att vi hängde med Friluftsfrämjande Lerum. De anordnar paddelkvällar för medlemmar varje tisdag och längre turer på somrarna. Kajaker hyrde vi på Hinsholmen.Kajak9.webbVi var ett gäng på nio kajakentusiaster, varav två av dem var ledare. Även om vi har gått kurs i hur man räddar någon som trillar i vattnet så känns det tryggt, i alla fall så här års när vattnet är kallt, att ha med någon som är väldigt van och kunnig.Kajak2webbVi korsade farleden och hoppade iland på Rivö där vi åt vår medhavda matsäck. Kajak5webbSen fortsatte färden runt Rivö. Vattnet låg spegelblank på sina ställen och kvällssolen var magisk!KajakwebbMin största rädsla var att gruppen skulle paddla supersnabbt och jag skulle sinka dem. Därför ansträngde jag mig för kung och fosterland för att inte hamna på efterkälken. Som tur var paddlade vi hyfsat lugnt hela sträckan – för flera av dem var det säkert lika ansträngande som en lättsam söndagspromenad – men det räckte för att ge mig mordisk träningsvärk.Kajak6.webbSista sträckan hann det börja skymma. Som tur var hade flera på turen med sig små lampor att sätta på kajakerna. Vill ju inte gärna bli påkörd av en skärgårdsbåt på 100 ton.

Kajak8.webbAlltså jag är ju lite nyfrälst. Men jag tycker verkligen att fler ska våga sig på att kajaka! Det är en mäktig känsla att sitta precis i vattenlinjen och glida fram. Dessutom är det MYCKET enklare än vad många tror. Måste slå hål på två myter som jag trodde om kajaker innan jag testade.

  • Myt 1: Kajaker välter lätt. Sanning: Så länge man paddlar i lugnt vatten krävs stor ansträngning för att lyckas välta en kajak när man väl sitter i den.
  • Myt2 : Om man välter sitter man fast med benen och kommer inte ut. Sanning: Sittbrunnen är stor och kapellet (som man trär runt sittbrunnen för att slippa bli blöt) sitter bara fast med resår. Om man skulle trilla i så är jordens dragningskraft så finurlig att man far ut som en kanonkula under vattnet. När man sett på TV hur kajakare slår runt och sen kommer upp igen på andra sidan, sk. eskimåvändning, kräver många timmars träning och kräver stor styrka för att hålla sig kvar i sittbrunnen.

Men visst, man ska ha stor respekt för vattnet. Paddla med någon som kan (typ vi!) eller gå en kurs första gången. Då får man lära sig paddelteknik och testa på hur det känns att trilla i vattnet, och hur man i par räddar varandra. Själva paddlar vi alltid bara i fint väder och håller oss extremt nära strandkanten. Och flytvästen på. Så klart.

  1 comment for “Kajak i Göteborgs södra skärgård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.